Select your language

24-uurs bloeddrukmeting

Voor wie?

Voor wie?

U kan in aanmerking komen voor een 24-uurs bloeddrukmeting als het vermoeden bestaat dat u de zogenaamde 'witte jassen' bloeddruk heeft (hoog bij de dokter, maar normaal thuis) en/ of als de huisarts graag een duidelijk inzicht wilt krijgen hoe uw bloeddruk zich gedurende de dag ontwikkelt. Ook kan de huisarts zien of eventuele medicatie goed aanslaat. Een 24-uurs bloeddrukmeting vindt uitsluitend plaats op verzoek van de huisarts.


Voorbereidingen

Voorbereidingen

Het is verstandig om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. Voor het aanleggen van de 24-uurs bloeddrukmeter moet u uw bovenkleding uittrekken.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De doktersassistente legt bij u de 24-uurs bloeddrukmeter aan en verwijderd deze weer de volgende dag.

U krijgt een manchet om uw bovenarm, te vergelijken met een gewone bloeddrukmeterband. Echter, deze manchet blijft gedurende 24 uur om uw arm zitten. Dus ook ’s nachts! De manchet is aangesloten aan een kastje. Het kastje draagt u met een riem om uw heup of schouder.

Overdag van 08.00 tot 23.00 uur wordt de manchet om de 30 minuten opgepompt. ’s Nachts van 23.00 tot 8.00 uur wordt de manchet om het uur opgepompt. Wanneer de manchet wordt opgepompt, is het verzoek de arm zo ontspannen mogelijk te houden.

Tevens verzoeken wij u om een dagboek bij te houden. Hierin noteert u op welk tijdstip u verandert van activiteit en eventuele veranderde emoties. De huisarts kan dit gebruiken bij het beoordelen van de uitslag. Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk uw normale dagelijkse activiteiten doet. Dus ook werken en sporten als u dat gewend bent. De enige beperking is dat de band en het apparaat niet nat mogen worden. U kunt dus 24 uur lang niet douchen. Wel kunt u zich bijvoorbeeld wassen aan de wastafel.
Uitslag

Uitslag

De uitslag van de 24-uurs bloeddrukmeting wordt gegeven door de huisarts. Hier wordt apart een afspraak voor gemaakt.

Een 24-uurs bloeddrukmeting gaat niet af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering.

Huisartsenpraktijk de Makroon Amsterdam Centrum 24 uurs bloeddrukmeting