Select your language

Enkel-arm-index

Wat is het?

Wat is het?

De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.

Huisartsenpraktijk de Makroon enkel-arm-index meting
Voor wie?

Voor wie?

De enkel-arm-index wordt gemeten bij mensen die bij wandelen pijnklachten of een vermoeid gevoel in de onderbenen of voeten hebben, zogenaamde etalagebenen, en bij zwellingen en niet genezende wonden in onderbenen en voeten.
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De enkel-arm-index wordt gemeten in rust. Daarom is het belangrijk om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Bij de start van het onderzoek vraagt de huisarts u 5 minuten plat te liggen.

U krijgt de manchetten van de bloeddrukmeter om de enkels en de armen. De huisarts brengt gel aan voor het contact met de transducer van een dopplerapparaat. Een dopplerapparaat gebruikt ultrageluidsgolven. Dit geluid kunnen mensen niet horen. Met de transducer zoekt de huisarts een slagader in de voet. Hij hoort de hartslag via het dopplerapparaat.

De manchet rond de enkels wordt opgepompt, totdat de huisarts hartslag niet meer hoort. Als de manchet leegloopt, hoort hij de hartslag weer. De bloeddruk van dat moment is de bovendruk. Vervolgens bepaalt de huisarts de bloeddruk van de bovenarmen. Het onderzoek kan samengaan met een loopbandonderzoek om de enkel-arm-index bij inspanning te meten.
Uitslag

Uitslag

Is uw enkel-arm-index lager dan 1?
Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de enkel-arm-index lager is dan 0,8, dan heeft u vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van het been. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.

Is uw enkel-arm-index hoger dan 1?
De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de enkel-arm-index hoger is dan 1,1, is een vernauwing in de slagader van het been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0.

In een aparte afspraak zal de huisarts de uitkomst verder met u bespreken en een behandelplan opstellen.

De enkel-arm-index meting gaat niet af van het verplichte eigen risico voor de basisverzekering.