Select your language

Allergietest

Wat is het?

Wat is het?

Bij Huisartsenpraktijk de Makroon kunt u voor een allergietest terecht.

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf niet schadelijk zijn. Stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, allergenen genoemd, zijn bijvoorbeeld pollen, insectengif, huisstofmijt, geneesmiddelen of voedingsmiddelen. 

Een allergische reactie kenmerkt zich bijvoorbeeld door warmte, roodheid, jeuk of zwelling van de slijmvliezen in de mond en de keel, op de huid, een loopneus, niezen, een verstopte neus, een jeukende neus of tranende, branderige, rode of jeukende ogen. Het gevolg hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat de allergische reactie u beperkt in uw dagelijkse activiteiten, uw slaap verstoord of uw functioneren op school of werk belemmerd.
Voor wie?

Voor wie?

Iedereen kan een allergie ontwikkelen maar ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een allergie. Komen er allergieën in de familie voor dan heeft het nageslacht een grotere kans op het ontwikkelen van een allergische klachten. 
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

De meest uitgevoerde test is de test op inhalatieallergie. Hierbij wordt getest of u een allergie heeft voor graspollenmix, berk, hazelaar, els, huisstofmijtmix, hond of kat. De test bestaat uit het druppelen van 9 verschillende vloeistoffen op één van uw armen. Vervolgens wordt elk druppeltje met een klein naaldje heel licht in uw arm geprikt. Daarna krijgt u een gaasje op uw arm en moeten de druppels 20 minuten inwerken. Tijdens het inwerken van de druppels wordt met u een vragenlijst ingevuld.  

Testen voor andere allergieën kunnen bijvoorbeeld bestaan uit bloed prikken.
Huisartsenpraktijk de Makroon Amsterdam allergietest
Voorbereidingen

Voorbereidingen

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen, maar u mag vanaf 24 uur vóór de test geen anti allergie medicatie nemen. 
Uitslag

Uitslag

Wanneer u op inhalatieallergie getest wordt is de uitslag na het 20 minuten inwerken van de druppels bekend en wordt gelezen door welke vloeistof één of meerdere bultjes (als een muggenbult) veroorzaakt heeft. Vervolgens wordt met u besproken hoe u het beste met deze allergie om kan gaan, en/ of u krijgt een anti allergie medicatie of immunotherapie voorgeschreven. Het kan ook zijn dat u een doorverwijzing naar een dermatoloog of allergoloog ontvangt. Wanneer u op andere allergiën getest bent kan de uitslag tot enkele dagen duren.

Afhankelijk van de uitslag wordt u per telefoon of e-mail op de hoogte gebracht of wordt er met u een vervolgafspraak gemaakt. Mocht u positief op iets getest zijn wordt er in de vervolgafspraak met u besproken hoe u het beste met deze allergie om kan gaan en/ of u krijgt een anti allergie medicatie of immunotherapie voorgeschreven. Het kan ook zijn dat u een doorverwijzing naar een dermatoloog of allergoloog ontvangt. 

Een allergie kan nooit over gaan, u kunt alleen een allergie zo goed mogelijk proberen te onderdrukken. 

Een allergietest niet gaat af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering.