Select your language

CRP Test

Wat is het?

Wat is het?

Bij Huisartsenpraktijk de Makroon kunt u terecht voor een CRP-test. 'CRP' staat voor 'C-reactief proteïne'. Met een CRP test kan de huisarts bepalen of de CRP-waarde in uw bloed verhoogd is, wat kan wijzen op een bacteriële ontsteking. CRP is een eiwit, dat gemaakt wordt in de lever. Het wordt in de bloedbaan gebracht om bacteriële ontstekingen te remmen. Als iemand een bacteriële ontsteking heeft, dan neemt de hoeveelheid CRP in het bloed binnen 6-8 uur uur flink toe. Daarom is een CRP-meting een goede methode om een bacteriële ontsteking vast te stellen. Bij gezonde mensen (zonder bacteriële ontstekingen) is de CRP-waarde in het bloed meestal lager dan 5 mg/l.

Voor wie?

Voor wie?

Als u hoestklachten heeft, of bijvoorbeeld pijn in de onderbuik, kan dit verschillende oorzaken hebben. Veel klachten hebben een andere oorzaak, maar sóms worden ze veroorzaakt door een bacteriële ontsteking. 
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Een CRP test werkt door middel van een vingerprik. 
Uitslag

Uitslag

Een CRP sneltest helpt te bepalen of een behandeling met bijvoorbeeld antibiotica nodig is of niet. De huisarts weet door de test onmiddellijk de CRP-waarde in uw bloed. Hierdoor kan de huisarts direct de beste behandeling kiezen om uw klachten te verhelpen. Een belangrijk bijkomstig voordeel is, dat er door de test minder vaak onterecht antibiotica wordt voorgeschreven. Antibioticumresistentie wordt zo tegengegaan.


Een CRP test gaat af van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering.