Select your language

Echografie

Wat is het?

Wat is het?

Bij Huisartsenpraktijk de Makroon kunt u terecht voor echografie onderzoeken, inclusief vaginale echografie onderzoeken. Karim Bouch en  Laïla Benbrahim-Akarriou staan ingeschreven in het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB) als Echografisch Bekwame Huisarts. 

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Dit geluid is niet voor de mens hoorbaar en wordt ook wel ultrasoon- of ultrageluid genoemd.

Deze geluidsgolven kunnen door het lichaam heen en worden uitgezonden met behulp van een echoscopiekop (transducer of probe genaamd) die over de huid wordt bewogen. De geluidsgolven weerkaatsen verschillen in dichtheid van het weefsel. Deze worden door de echoscopiekop opgevangen. De computer kan het elektrische signaal vervolgens omzetten in een beeld. Geluidsgolven kunnen niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven richten geen schade aan in het lichaam. Een echoscopie onderzoek is pijnloos. 

Het voordeel van echografie is dat zachte weefsels zichtbaar gemaakt kunnen worden. Een echo (de afbeelding die wordt gemaakt door middel van echografie) wordt vaak gebruikt om naar organen of spieren te kijken. Echografie wordt ook vaak gebruikt bij zwangerschappen. Met behulp van een echo kan het ongeboren kindje worden gezien.
Voorbereidingen

Voorbereidingen

De onderzoeksplek en de omgeving ervan moet ontbloot worden. Wij raden u daarom aan makkelijke kleding aan te trekken.

Voor een echografie onderzoek is soms ook een speciale voorbereiding nodig. Bijvoorbeeld als u voor een onderzoek van de buik of nieren komt. U mag dan 2 uur voor het onderzoek niet meer eten of drinken. Medicijnen mag u wel innemen. Zorg ervoor dat uw blaas vol zit. Drink veel heldere dranken (water, bronwater, limonade, frisdrank zonder prik of thee zonder melk) en plas niet meer vanaf 2 uur voor het onderzoek. 

De huisarts zal u altijd informeren over eventuele precieze voorbereidingen die u moet treffen.
Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

U neemt plaats op de onderzoeksbank. Voor het onderzoek van buikorganen zult u op de rug moeten gaan liggen. Voorafgaand aan het onderzoek smeert de huisarts een gel op uw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidsgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. 

Vervolgens wordt de echoscopiekop op uw lichaam geplaatst en moet de goede plek worden gevonden. Als de goede plek is gevonden, kunnen er foto’s gemaakt worden. Zo kan de huisarts later nog een keer de afbeeldingen bekijken. Als de echo klaar is, kunt u de gel van uw lichaam halen.

Normaal gesproken duurt een echoscopieonderzoek tussen de 15 en de 30 minuten.
Uitslag

Uitslag

Tijdens het echoscopieonderzoek worden foto's genomen van het beeld. Zo kan de huisarts later nog een keer de afbeeldingen bekijken. Het is mogelijk dat u de uitslag direct aansluitend aan het onderzoek krijgt. Het kan ook zijn dat de uitslag in een aparte afspraak met u besproken wordt. Direct na het onderzoek informeert de huisarts u wanneer u de uitslag krijgt.

Een echoscopieonderzoek gaat niet af van het eigen risico voor de basisverzekering.